Taze meyve - sebze suyu terapisi ile mesane kanserini yenen Jay Kordich adlı hastanın hazırladığı "Meyve ve Sebzelerin Gizli Güçleri" adlı kitapta hastalıklara yönelik meyve-sebze terapilerinden bahsediliyor.• İncir: Bağırsakları çalıştırır, enerji verir.
• Elma: Böbeklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder.
• Kayısı: Kan yapıcıdır. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır.
• Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir.
• Vişne: Mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içerir.
• Greyfurt: Sindirimi uyarır. Diş etlerinin kanamasını azaltır, soğuk algınlığına iyi gelir. Lifleriyle yenirse, kolesterolü düşürür.
• Portakal: Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalığı ve felçten korunmaya yardım eder.
• Mandalina: Enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştırır.
• Üzüm: Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.
• Kavun: Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu'nca tavsiye edilmiştir.
• Karpuz: Kabuğundaki çinko iktidarsızlığa iyi gelir. Böbreği temizler.
• Kiraz: Kolesterolü düşürür, özellikle sapları idrar söktürücüdür.
• Armut: Kalp - damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır.
• Çilek: Sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken gün boyunca ağza iki çilek atılması önerilir.
• Sivribiber: Şişkinliği azaltmada faydalıdır. Saçlara, tırnaklara ve cilde çok iyi gelir.
• Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır.
• Lahana: Yaşlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum sağlıklı bir cilt verir, erkeğin cinsel gücünü artırır.
• Havuç: Enerji verir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder.
• Salatalık: Kasları gençleştirir. Deri hücrelerine elastikiyet verir.
• Sarmısak: Tansiyonu düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır. Bazı mide kanserlerini önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.
• Ispanak: Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarır.
REÇETELER
• Uykusuzluk: Havuç ve kereviz sapının suyunu karıştırın.
• Sakinleştirici: Havuç ve lahana suyunu karıştırın.
• Sindirimi kolaylaştırıcı: Karnabahar, havuç ve maydanoz suyu.
• Yorgunluk: Tek başına havuç ya da elma, kereviz ve maydanozdan herhangi biriyle birlikte sıkılmış meyve suyu.
• Grip: Bir bardak kızılcık suyu ya da elma + kızılcık, elma + üzüm + ananas suyu.
• İktidarsızlık: Lahana, brokoli, kıvırcık yapraklı lahana suyu.
• Sigara dumanı: Kereviz ya da çilek suyu.
• Ezilme, çürüme: Portakal suyundaki bioflavonoid kan damarını ve kılcal damarları güçlendirir. Ezik ve çürükler daha çabuk iyileşir.
• Kabızlık: Patates + havuç + elma + maydanoz suyu iyi bir tercihtir. En çok işe yarayan meyve suyu ise elma + armuttur.
• Ağrıyan kemikler: Havuç, lahana ve maydanoz karışımının suyu.
• Mide asidi: Havuç + salatalık + pancar suyu ya da havuç + lahana + kereviz suyu mideyi yatıştırmaya yardım eder.
• Hemoroid: İçinde özellikle patates bulunan içecekler öneriliyor. Patates + havuç + elma + maydanoz suyu ya da patates + elma + armut suyu.
• Boğaz ağrıları: Turp + limon.
• Mide ülseri: Lahana ya da patates suyu.
• Baş ağrısı: Elmayla birlikte karıştırılan kereviz suyu.
Tüketirken dikkat etmeniz gerekenler:
Besin değerinin kaybolmaması için sebzeler az suyla, buharlı tencere veya toprak güveç kaplarında zeytinyağıyla pişirilmelidir. Havucu rendelemek B ve C vitaminlerinin kaybolmasına yol açar. Ayrıca sebze ve meyveleri vitaminlerinin kaybolmamısı için kalın doğramak gerekir. Meyveler tok karnına değil, aç karnına ya da yemekten 2 - 3 saat sonra tüketilmelidir